Sloperaweekend in de Almondestraat

Tijdens het Sloperaweekend op 25, 26 en 27 september presenteerde Pension Almonde zich nog een keer groots met: de Opera, de Straat en de Theorie. Nog één keer deelden wij ons leven in de straat met een fantastische opera met een cast van bekende Rotterdamse acteurs en bewoners. Nog één keer openden we alle deuren voor een straatvullende expositie. Nét op tijd voor de sloop van de straat na 1 november en precies op tijd om wethouder Bas Kurvers rond te leiden door de straat en te wijzen op het belang van community en onconventionele woonvormen in Rotterdam.

Het publiek in anderhalve meter vakken. Op de voorgrond het toneel en de balkons (voor het koor)

De (Straat)Opera
Elke dag om 17.00 uur brachten bewoners samen met logés, passanten en een 100% Rotterdamse cast de straat tot leven in de voorstelling Slopera, tragiek van een Sloopstraat. Een Rotterdamse Opera waar zelfs de sloopkogels dansen met o.a. John Buijsman, Gabby Bakker, Nastaran Razawi Khorasani en Jan Rot. Deze voorstelling is onderdeel van de Operadagen Rotterdam en gemaakt door Louis van der Waal en Hajo Doorn i.s.m. Wunderbaum in opdracht van Stad in de Maak. Vanwege Corona zaten de 150 bezoekers per avond allemaal in hun eigen vak. Stoelen werden zelf meegenomen, net als de snacks en drankjes. Na een regenachtige try out op vrijdag, scheen de rest van het weekend de zon in de straat. Vanwege Corona was het heel anders dan we ooit verwacht hadden, maar de mensen in hun vakken bleken een prachtige levende straatcompositie en er waren toch nog uitverkochte voorstellingen.

(een deel van) de acteurs: vlnr Jan Rot, John Buijsman,

De Straat
HaHa Productions organiseerde een straatvullende expositie die rondom de voorstelling te zien was. Alle buurtinitiatieven, ateliers en andere ruimtes die konden dienen als expositieruimte openden hun deuren. Het was een exclusief inkijkje in het leven in dit veelzijdige en creatieve moderne stadspension. Een kinderkamer met een verhaal, een parade van futuristische wenswoningen, een Heimweewoning, een autobiografisch springkussen, open ateliers, een muziekpodium door jongeren uit Rotterdam-Noord en nog veel meer! Het Sloperahuis was het epicentrum van deze expo. Vanuit deze plek brachten Roxette Capriles en Rolf Engelen voorafgaand aan de Slopera al ruim een jaar steeds kleine interventies. Acts uit het 24/7 leven in de Almondestraat, op de meest onverwachte momenten, plekken en manieren. Tijdens het weekend was er een Loterij, waarin je voorwerpen uit de straat en eerdere actes kon winnen. Ook was er een telefoontribune, waarin je smartphone een performance die je alleen via je camera terug kon zien.

sloopkogel ballet

De Theorie en De Praktijk
Als initiatiefnemer van Pension Almonde organiseerde Stad in de Maak dit weekend om aandacht te vragen voor onconventionele vormen van coöperatief wonen, werken en leven in een veranderend Rotterdam. Pension Almonde opende haar deuren voor de groeiende groep mensen die niet langer vertegenwoordigd wordt in de huidige stadsvernieuwing. Het project was een levend onderzoek, waarvan de bewoners en buurtinitiatieven onderdeel zijn. De resultaten waren zichtbaar in de straat.

Het sociocratisch bestuursmodel van pension Almonde aan wethouder Kurvers verklaard.

Wethouder Bas Kurvers van Bouwen, Wonen en Energietransitie Gebouwde Omgeving bezocht de straat tijdens het Sloperaweekend. Hij sprak onder andere met conceptueel kunstenaar Melle Smets (die het concept Pension Almonde uitwerkte) en Meriem Laamairi van buurtinitiatief Taalent010 uit de Almondestraat over de meerwaarde van plekken als Pension Almonde voor de stad. “Wij willen graag samen met initiatiefnemers plannen maken voor gebiedsontwikkeling. De stad is balans als er broedplaatsen zijn met een tijdelijk karakter, zoals Pension Almonde”, zei hij.

Rotterdam richtte een loket op op voor coöperatieve woonvormen. Stad in de Maak onderzoekt hoe het concept Pension Almonde ook op andere plekken uitgerold zou kunnen worden, zodat Rotterdam voor een bredere groep mensen toegankelijk blijft en er ruimtes blijven voor gemeenschappelijk gebruik. “Naast de staat en de markt moet er in Rotterdam ruimte zijn voor de gemeenschap. De stem van de gemeenschap staat onder druk in een steeds privater wordend Rotterdam”, waarschuwde Melle Smets de wethouder en de aanwezige stadsmakers. “Pas op dat je de mensen die innoveren niet de stad uitjaagt!”

Tijdens dit stadsgesprek vertelde Hedy van den Berk, bestuursvoorzitter van Havensteder ook waarom zij dit experiment voor nieuwe woonvormen belangrijk vinden voor de toekomst van het wonen in Rotterdam. “We willen een wijk zijn waar dit soort experimenten mogelijk zijn, om vanuit daar verder te ontwikkelen.” Stad in de Maak blijft het belang van onconventionele woonvormen en commons tonen aan de markt, de corporaties en natuurlijk de Rotterdamse politiek. In de afronding van Pension Almonde zoekt de stichting een pand waar een concept als Pension Almonde permanent kan bestaan.

Silent Disco after party

De Nasleep
Met het Slopera Weekend is de pilotfase van Pension Almonde met een uitgebreid cultureel programma afgerond. Vanaf nu gaat de straat zelfstandig verder. Hoe lang dat nog gaat duren is op dit moment ongewis. Oorspronkelijk was de sloop twee jaar geleden bij het aangaan van de gebruiksovereenkomst met corporatie Havensteder gepland in september 2020. De woningen staan er nog. De woningen worden overgedragen aan de ontwikkelcombinatie Leijten/Stebru die het nieuwbouwproject gaat uitvoeren. De definitieve planning staat nog niet vast, maar erg lang kan het niet meer duren voordat ook de stadsnomaden vertrekken. Zodra we meer weten, laten we dat weten.