De Stokerij

  • gebruik: ruimte voor ontmoetingen, workshops, voorstellingen
  • oppervlak: ca. 60m2 (twee delen; voor- en achterdeel)
  • faciliteiten: vlakke vloer 50m2+10m2, projectiemogelijkheden, keukentje, basismeubilair incl. 20 cinemastoelen
  • vast gereserveerd: maandagavond (Neverland Cinema)
  • locatie: Pieter de Raadtstraat 35, 3035AB, Rotterdam

De Stokerij is het podium van Stad in de Maak. Een herondekt juweeltje, met diepe sporen van productie en stedelijke communities, met ingesleten beslommeringen, bedenking en een ongetemperde drang om vanuit deze rauwe ruimte de handschoen weer op te pakken.

Wat ooit als een fabriekje voor zeeppoeder startte (zeepzieder B. van Blankensteyn, in 1902) en daarna decennia lang als waterstokerij de buurt van warm water heeft voorzien, maakt nu voor een periode van 10 jaar ruimte. Ruimte voor discussie, reflectie op hoe wij als stedelingen de productie van de stad op ons kunnen nemen, ruimte voor workshops, lezingen & vertellingen, filmvertoningen, en al wat hierbij van hulp of inspiratie kan zijn.

De 60 m2 grootte ruimte is op flexibel gebruik ingericht; een grote industriële stellingkast biedt ruimte aan een compacte veldkeuken en alles wat er verder tijdelijk uit de weg moet worden geruimd. De voorgevel kan (weer) volledig worden geopend nu de dubbele deuren in door nieuwe exemplaren zijn vervangen. En in de opslagkelder is er ruumte voor de kleinste cinema van Rotterdam.

De Stokerij is zonder budget gestart. Elke activiteit is daarom een welkome aanleiding om iets aan de bruikbaarheid van de de ruimte toe te voegen: een nieuw stuk vloer, donatie van meubilair, de hoognodige railing, een lik verf of het buitenterras!