De Schout

schuurtje-1Deze zomer takelde een gemeentekraan een kleine zeecontainer in het groenstrookje aan het Schout Heynrickpleintje. Hij werd geschilderd en voorzien van ramen en elektra, er werd een mooi hek geplaatst en een klein trottoir aangelegd, en opeens was het groenstrookje een plek geworden. Initiatiefnemer Vloris Fisser, een beeldend kunstenaar die zijn atelier heeft in het pand aan de Banierstraat op de hoek van het pleintje, vertelt hoe het begon.

“Het begon met een schuurtje. Overal ter wereld kom je ze tegen. Klein, groot, van hout of steen, zelfgebouwd of gaandeweg betrokken. In een schuurtje wordt geknutseld en gerommeld aan kleine dingen uit het leven van alledag. Zo’n plek ontbrak nog op het pleintje.  De Schout, de naam die we aan de plek hebben gegeven, biedt bewoners uit de Agniesebuurt ruimte voor het uitoefenen van hun hobby en creativiteit. Niet iedereen beschikt thuis over voldoende ruimte en De Schout vervult die functie op eenzelfde manier als volkstuin of stacaravan. Zo voegt De Schout een persoonlijke ‘vertrek’ toe aan de openbare ruimte.”

Inmiddels is De Schout het kleinste volks-tuin-hobby-complex van Nederland. Het is gelegen in een 50m2 verhoogde border op het plein aan de Schout Heynricstraat die door de gemeente beschikbaar is gesteld voor bewonersinitiatieven. Het complex huisvest een kruidentuin, diverse bessenstruiken en fruitbomen, een tuinkast met gereedschap en een schuur voor buurtbewoners die voor een klein bedrag de ruimte willen huren voor hun hobby. Op het dak bevindt zich een kleinschalige watersilo naar New Yorks model, waarmee regenwater wordt opgeslagen om de planten op het dak te irrigeren en als watervoorziening voor de kruidentuin. De schuur moest opgaan in de groene omgeving en zal gedeeltelijk overwoekerd worden door klimplanten.

Rondom De Schout is een lichtblauw hek geplaatst om de planten te beschermen tegen honden en voetballen. De bestaande border heeft met De Schout zo gaandeweg een eigen identiteit gekregen die het plein van een Marktplaats-esthetiek voorziet; z.g.a.n. met een paar deukjes.

De kruidentuin is een initiatief van Latifa Montassir en wordt dagelijks onderhouden door de onuitputtelijke fantastische vrijwilliger Brunilde. Is het onkruid eenmaal gewied, dan veegt, schoffelt en watert zij tevens de rest van het plein. Zonder extra koffiewens.
De eerste gebruiker van de schuur is Etienne, een bekende en graag-geziene gast in de Banierstraat, waar hij op de stoep sleutelt aan brommers. In de schuur in De Schout heeft hij een kleine werkplaats van waaruit hij bij slecht weer zijn hobby kan doorzetten.

De bedoeling is om bij voldoende enthousiasme meer schuurtjes te ontwikkelen voor buurtbewoners met een hobby. Denk aan: fietsen opknappen, spullen repareren, een theehuis voor ouderen, modeltreinen, timmeren, kleding maken, of extra keukenruimte om jam te wecken. Zo willen we met de gebruikswensen van buurtbewoners een quasi-persoonlijke / quasi-openbare ruimte creëren.”