Browery, Samen bierbrouwen

browery2
Naast de wassalon Wasbuur is er aan de straat ook een microbrouwerij gevestigd. De Browery is het kleinste, pop-up, micro-brouwerijtje van Rotterdam. In de ruimte kunnen vrienden en buurtbewoners zelf een biertje brouwen. De brouwerij is bedacht en opgericht door Niels Buwalda in samenwerking met Stad in de Maak. Niels vertelt hoe het allemaal is begonnen en hoe hij de toekomst van zijn micro-brouwerij ziet.

“Het idee is ontstaan door een opdracht die ik kreeg voor mijn minor in het laatste jaar van de kunstacademie (WDKA). De opdracht was het bedenken van een idee voor invulling van een (toen) leegstaand pand aan de Pieter de Raadtstraat dat moest passen binnen een sharing economy. Met elkaar delen in plaat van geld verdienen dus.

Bijna direct moest ik denken aan bier omdat ik graag een biertje deel met mensen. Bier drinken is een zeer sociale en informele aangelegenheid. Je leert mensen pas echt goed kennen als je gezamenlijk een biertje drinkt en ik voel mij vereerd als iemand mij uitnodigt voor het drinken van een biertje. Het leek mij interessant een stapje verder te gaan dan alleen het consumeren van bier en het brouwproces van dit heerlijke product te onderzoeken, met in mijn achterhoofd het toegankelijk te maken mijzelf en andere niet-brouwers. Drinken van bier brengt mensen bij elkaar, het gezamenlijk brouwen van bier verbroedert, vandaar de naam ‘Browery’.

Er zijn de laatste paar jaar ontzettend veel nieuwe, kleine brouwerijen bijgekomen in Nederland die lekkere bieren brouwen, geen van die brouwerijen geeft je de optie om je eigen bier te brouwen en te experimenteren met vreemde smaken en ingrediënten. Op internet is daarentegen gigantisch veel informatie te vinden op websites voor hobby-brouwers en mensen die de gekste dingen proberen. Deze twee werelden heb ik samengebracht middels de Browery. Ik heb de ruimte en de faciliteiten voor mensen om te komen brouwen, maar ik ben ook klein genoeg om de meest vreemde experimenten te doen.

Ik heb tot nu toe al met een hoop leuke en interessante mensen gebrouwen en elk bier dat hier het resultaat van is is uniek. Elk recept bewaar ik zodat ik het altijd weer opnieuw kan brouwen. Zo creëer ik voor mezelf en de Browery een serie bieren met bijzondere verhalen.

Op dit moment ben ik erg druk met mijn baan als Art Director in Amsterdam en is dit project een aangename afleiding voor in mijn vrije tijd. Elke keer dat ik brouw leer ik weer meer over bier en het combineren van smaken. Ik heb mezelf voorgehouden dat ik wil brouwen/experimenteren tot ik een paar echt goede bieren kan maken. Als ik dit punt bereik wil ik gaan kijken hoe ik verder kan gaan met de Browery en misschien zelfs een paar biertjes op de markt brengen!

In mijn ideale toekomst zie ik meerdere Broweries op-poppen in andere steden in het land. Altijd met de nadruk op openheid en de mogelijkheid om als niet-brouwer zelf te komen brouwen en experimenteren met bier. Een groot bierbroederschap (zusters uiteraard ook) waar men kennis over bier deelt en uiteraard kan genieten van goed bier.”