Pension Almonde

Van december 2019 tot april 2021 was Pension Almonde een tijdelijk thuis voor moderne stadsnomaden, avontuurlijke pensiongasten en verweesde buurtinitiatieven. Een experiment voor de stad van de toekomst in 53 sloopwoningen in de Almondestraat in Rotterdam-Noord.

Foto: Frank Hanswijk

Pension Almonde ligt in ZoHo, een herontwikkelingsgebied in de Agniesebuurt nabij het centrum van Rotterdam. De straat bestaat uit sociale huurwoningen van woningcorporatie Havensteder. Vanwege funderingsproblemen worden de woningen in de Almondestraat gesloopt. Een projectontwikkelaar heeft de grond opgekocht met het plan om nieuwbouwwoningen te bouwen. Terwijl de oorspronkelijke bewoners van de straat langzaam naar hun nieuwe huizen trokken de tijdelijke gasten van het Pension in de straat.

In het pension vonden studenten, Rotterdammers in een scheiding, gezinnen die door verbouwing een tijdelijke plek nodig hadden, migranten, ICT’ers met een project voor 3 dagen in de week in Rotterdam, kunstenaars, seizoensarbeiders, en vrije geesten die niet het grootste deel van hun inkomen aan huur willen besteden voor maximaal 6 maanden een plek.

Tot kort voor de sloop ontwikkelde het experiment zich terwijl de verhalen van oud- en nieuwkomers werden gedocumenteerd.

Het project is terug te zien op: www.pension-almonde.nl

Meenten Pension Almonde

In de Almondestraat zijn als onderdeel van Pension Almonde in totaal 13 meenten gerealiseerd, waarvan er 4 collectief worden beheerd.

De huiskamer (nr. 157) is het hart van Pension Almonde. Hier kunnen buurtbewoners en nieuwkomers terecht voor vragen en ideeën. Je kan er altijd gebruik maken van de keuken en de wifi. Ook is er hier een centrale wasgelegenheid voor de pensiongasten en buurtbewoners in een ouderwetse kast. Elke dinsdag is er open inloop en gratis soep vanaf 18.00 uur. 

Er is een copyshop (nr. 171) waar je voor een klein bedrag of gratis kunt printen en kopiëren. Het is een collectief van anonieme kunstenaars, die onder andere publicaties uitgeven en performances neerzetten.

De Blank Space (nr. 187) is leeg, maar daardoor is juist alles is mogelijk. Als je een activiteit wilt organiseren, kun je de ruimte huren. Denk aan workshops, ceremonies, coaching, muziek, creatieve activiteiten, tentoonstellingen of andere vormen van (samen)zijn. De enige voorwaarde: Laat de ruimte achter zoals je hem gevonden hebt.

En tenslotte de receptie van Pension Almonde, het wijkpension dat voorziet in de behoefte aan een tijdelijk thuis voor toeristen, kunstenaars, professionals en dagjesmensen.