Stad in de Maak van 2023 naar 2024

Team SidM 2023 poseert in fonkelnieuwe KIOK. vlnr (15+) boven: Jaap van der Lee, Selma Hengeveld, Phillipa Driest, Daphne Koenders, Erik Jutten. midden: Ana Dzokic, Daan den Houter, Marc Neelen, Guido Marsille, Piet Vollaard. onder: Frank Hanswijk, Christine van Meegen, lege plek voor Melle Smets (zat vast in Belgie) en Sebastian Kubersky.

In Rotterdam is in december 2023 Kiosk heropend. Ooit onderdeel van Pension Almonde, tussentijds gevestigd in de Hofbogen, nu verhuisd naar de Stokerij aan de Pieter de Raadstraat 35A. Phillipa (Flip) organiseerde een ‘soft opening’ en vanaf nu is deze alternatieve kunst- en activisme bookshop / risoprintshop / vergader- en workshopruimte elke vrijdag van 14:00 tot 20:00 geopend. Hét adres voor ‘radical/critical theory, fiction, poetry and self-publishing practices.’
Intussen is de sloop van de Almondestraat na bijna drie jaar nodeloze leegstand dan toch begonnen, maar zijn de overige SidM-panden in Rotterdam Noord nog steeds actief, en zullen dat de komende jaren ook blijven.

In Vlaardingen gaat de bewonersgemeenschap Vlaardingermeent ook het komende jaar door. Het eerder stadsgeografische onderzoek van Els Desmet en Annemarie Sour kreeg dit najaar een vervolg. Melle Smets deed een gebruikersonderzoek in de wijk en werkt aan een voorstel voor de toekomst van buurt en wijk waarbij de ervaringen van de tijdelijke Vlaardingermeent worden meegenomen in de plannen voor een nieuwe buurt en wijk. De eerste (voorzichtige) successen zijn er al: de buurt krijgt collectieve, door bewoners beheerde groengebieden en er wordt ruimte gereserveerd voor een aantal (kleine) gezamenlijk te gebruiken en beheren ruimtes. Daarmee is onze wens/eis om na het tijdelijke beheer ook ‘iets’ voor de toekomst achter te laten, al voor een deel vervuld.

conceptschets Zwijndrecht

In Zwijndrecht Noord gaan we ism woningbouwcorporatie Trivire vanaf 2024 een deel van de Planetenbuurt, die gedurende 5-7 jaar in een sloop-nieuwbouwtransitie verkeert, in gebruik nemen als tijdelijk buurthuis/wijkcommons.

In 2024 bestaat Stad in de Maak (ongeveer) tien jaar. We werken al een tijdje aan de samenstelling van een boek/magazine ‘Magazijn’ waarin alles van de laatste tien jaar wordt opgeslagen. Verschijnt voorjaar 2024.

De strijd om de Burgemeester Roosstraat, waar we drie jaar lang hebben geprobeerd om een al twintig jaar jaar functionerende zelfbeherende bewonersgroep in een wooncooperatie om te zetten ging verloren. Uiteindelijk verkocht de gemeente Rotterdam, gezien de idiote voorwaarden die aan een wooncooperatie werden gesteld (onder veel meer: aantoonbaar 15 jaar ervaring met renovatie en het opzetten van meerdere wooncoops), toch liever aan een projectontwikkelaar.
Het zij zo, wij geven niet op en gaan ook in 2024 lustig verder met onze pogingen om ook in Rotterdeam een woon- of werkcooperatie mogelijk te maken.